Nieuws

Apeldoorn, 13 december 2012
Auteur / Bron: J.P. de Mutsert
RDinfo gratis als open data

RDinfo ook beschikbaar als WMS/WFS

De informatie over de RD-coördinaatpunten (RDinfo) zal per 1 januari 2013 als open data gratis ter beschikking worden gesteld. Men kan gebruik maken van de datasets “RDinfo_punten” en “RDinfo_stations” als Web Mapping Service (WMS) en als Web Feature Service (WFS). De set “RDinfo_punten” bevat alleen de informatie over het object of het adres van het RD-punt. De set “RDinfo_stations” geeft de informatie van alle meetpunten die behoren tot de verzameling van het voornoemde RD-punt (meestal binnen een straal van ongeveer 200 meter). De uiteindelijke informatie over de coördinaten kunt u dus alleen vinden in de set “RDinfo_stations”.

Op de website van het Nationaal Georegister (NGR) http://www.nationaalgeoregister.nl kunt u vanaf 1 januari 2013 de benodigde informatie (metadata) vinden als u in het zoekveld van de homepage invult: “RDinfo”. Het Nationaal Georegister is voor Europa de toegangspoort naar de nationale INSPIRE-data. Deze wegwijzer naar geodatasets in Nederland is onderdeel van de Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK). Kijk voor alle informatie over dienstenniveaus, aansluiten en gebruiken van PDOK op http://www.pdok.nl.

Vrijwel alle PDOK services zijn open en voor iedereen - ook bedrijven en particulieren – kosteloos te gebruiken. Het gebruik vereist wel enige kennis van GISsoftware. Er is hiervoor ook open source software beschikbaar waar iedereen eenvoudig mee kan experimenteren.


naar boven