Info


Algemeen

De Rijksdriehoeksmeting (RD) voert één van de kerntaken van het Kadaster uit, namelijk het in stand houden en publiceren van coördinatenpunten in Nederland, evenals het waterpassen van kernnetpunten. Voor meer informatie, raadpleeg Rijksdriehoeksmeting

Het Kadaster publiceert de actuele gegevens in de vorm van coördinatenlijsten van RD-punten op Internet, zie https://rdinfo.kadaster.nl. Van de GNSS-kernnetpunten zijn ook foto's beschikbaar.

De kleinste gebiedseenheid wordt gevormd door een deelblad van een 1:50.000-blad van de Topografische Dienst Kadaster. De nummering van deze bladen loopt van 1 tot en met 62, waarbij de meeste bladen bestaan uit een Oost- (0 = nul) en een West-blad (9). De letters a t/m d vormen de vier deelbladen.

Voorbeeld van verdeling in deelbladen

RDinfo ook beschikbaar als WMS/WFS
Sinds 1 januari 2013 is de publicatie als open data gratis beschikbaar. Men kan gebruik maken van de datasets 'RDinfo_punten' en 'RDinfo_stations'als Web Mapping Service (WMS) en als Web Feature Service (WFS). De set 'RDinfo_punten' bevat alleen de informatie over het object of het adres van het RD-punt. De set 'RDinfo_stations'geeft de informatie van alle meetpunten die behoren tot de verzameling van het voornoemde RD-punt (meestal binnen een straal van ongeveer 200 meter). De uiteindelijke informatie over de coördinaten kunt u dus alleen vinden in de set 'RDinfo_stations'.

Op de website van het Nationaal Georegister (NGR), kunt u de benodigde informatie (metadata) vinden als u in het zoekveld van de homepage invult: "RDinfo". Het Nationaal Georegister is voor Europa de toeganspoort naar de nationale INSPIRE-data. Deze wegwijzer naar geodatasets in Nederland is onderdeel van de Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK).

Vrijwel alle PDOK services zijn open en voor iedereen - bedrijven en particulieren - kosteloos via internet te gebruiken. Het gebruik vereist wel enige kennis van GIS-software. Er is hiervoor ook open source software beschikbaar waar iedereen eenvoudig mee kan experimenteren. U kunt hier per gedeelte van een topkaart, de ligging van alle RD-punten vinden.

Puntnummerinformatie
Informatie kan worden verkregen via het scherm 'Overzicht' en voor abonnees ook via het scherm 'Puntnummer'.

Scherm Puntnummer informatie
Overzicht Hier kan met de muis geselecteerd worden op een kwartblad van één van de 62 afgebeelde topografische bladen. Vervolgens verschijnen de op dat deel aanwezige RD-punten en kunt u deze selecteren.
Puntnummer In dit scherm kan direct naar een opgegeven puntnummer gesprongen worden

Bijlagen:

Voorbeeld publicatie

1. Van een traditioneel RD-punt

Voorbeeld publicatie van een Kernnetpunt

2. Van een GNSS-Kernnetpunt met foto's:

Voorbeeld publicatie van een een regulier RD-punt


naar boven